Atlantic Giants 

Pompoenen zijn de grootste van alle groente en fruit soorten. De allergrootste kunnen meer dan 1000 kg wegen en zijn extreem moeilijk en vaak kostbaar om te kweken. Voor wedstrijd doeleinden kweekt men Atlantic Giant, maar dan niet van zaadjes uit een winkel, maar van zaadjes met een genetische stamboom (zoals hier op onze website te koop staan). Zijn de pompoenen groen/grijs/blauw, dan worden ze "squash" genoemd. Hier heb je andere zaad voor nodig.

In Nederland worden de grootste pompoenen altijd in een kas gekweekt. Buiten kan ook, maar dan zullen zij aanzienlijk kleiner zijn, hoewel sommige exemplaren toch meer dan 400 kg halen.

De zaden worden eerst 2-8 uur geweekt in warm water en dan in een 2-5 liter pot geplant bij 25-30 graden. Binnen een week ontkiemen ze. Als ze ongeveer een week boven de grond zijn, is het tijd om ze buiten te planten. Ze hebben voorlopig bescherming tegen kou en wind nodig. Zij groeien het beste bij 25 graden, maar zullen niet dood gaan bij temperaturen boven de 10 graden. 

De meeste wedstrijdkwekers hebben planten van 50-100 m2. Kleiner kan, maar de pompoen zal dan ook kleiner zijn.

De pompoenplant heeft een hoofdrank en zijranken. Maar ook de zijranken krijgen zijranken. Die moeten allemaal gediefd worden. Alleen de hoofdrank en zijranken mogen groeien.

Meestal worden alle vrouwelijke bloemen (bloem met knobbel eronder) van de zijranken verwijderd en van de eerste 4 meter hoofdrank. De pompoen kan het beste aan de hoofdrank groeien, ongeveer 4 tot 6 meter van waar je de plant in de grond hebt gezet.  

Zorg voor voldoende water. De plant mag nooit uitdrogen of te nat worden. Regelmatig bijmesten is ook nodig. Doe eerst rustig aan met kalium, tot de pompoen zo groot is als een voetbal.

Het is meestal verstandig om 2 of 3 pompoenen aan de plant te laten, totdat de eerste pompoen ongeveer 12 dagen oud is. Als die nog steeds groeit en glanzend is, kunnen de andere pompoenen eraf gehaald worden. Er mag maar 1 pompoen per plant groeien.

Afhankelijk van de omstandigheden kunnen deze grote pompoenen 80-110 dagen groeien. 

Het is vooral handig om een ervaren kweker bij de hand te hebben om te helpen.